Woongroepen voor 55+ers in Amersfoort

Uitgangspunt bij groepswonen voor 55+ers is zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Hierop zijn de woningen berekend. Voor toelating van nieuwe bewoners wordt een leeftijdsgrens gehanteerd. Deze ligt veelal tussen 55 en 70 jaar.

Wonen in groepsverband van 55+ers betekent:
· zelfstandig wonen;
· sociale contacten;
· privacy respecteren;
· zelfredzaam zijn;
· belangstelling voor elkaar;
· omzien naar elkaar;
· hand- en spandiensten verrichten;
· tijdig professionele hulp inroepen (indien noodzakelijk en gewenst);
· deelnemen aan gezamenlijke activiteiten;
· vergaderen en overleggen.

Elke groep legt hierin eigen accenten. Na een kennismakingsperiode kan zowel de belangstellende als de woongroep besluiten om verder te gaan.

De Landelijke Vereniging Groepswonen voor Ouderen heeft een website waar u meer informatie over woongroepen voor ouderen kunt vinden. U vindt daar ook meer informatie over de woongroepen voor ouderen in Amersfoort.
In Amersfoort zijn er de volgende woongroepen voor 55+ers.

Bloemendalse Buitenpoort
Is gelegen aan de rand van het oude Stadscentrum aan het begin van de Hooglandseweg, naast een voetpad langs de Flierbeek. Sinds mei 1988 zijn de 16 driekamer-appartementen bewoond. Het zijn huur-woningen binnen de sociale sector.
Er is een ontmoetingsruimte, een hobbyruimte en een gemeenschappelijke tuin van ca. 200 m2.
Secretariaat: I. Terpstra 033 - 46 13 914.

Amersfortia
Sinds augustus 1988 is op de hoek van de Scheltussingel en de Van Randwijcklaan deze woongroep gevestigd. Er zijn16 driekamerwoningen van de in totaal 89 wooneenheden binnen het appartementengebouw.
De groep heeft geen eigen gemeenschappelijke ruimte. Er wordt gebruik gemaakt van de algemene ontmoetingsruimte in het complex.
Secretariaat: Dhr. W. Tiedink, Scheltussingel 125, 3814 BH Amersfoort, tel. 033 - 46 13 597

Nieuw Wede
In 1990 heeft de woongroep de 11 koop- en 24 huurwoningen betrokken. Er is een ontmoetingsruimte en een gemeenschappelijke moes- en siertuin. De woongroep telt nu 43 mensen van 55 tot 87 jaar, echtparen en alleenstaanden. De huurwoningen: er zijn vijf 2-kamer- en twintig 3-kamer appartementen. De koopappartementen zijn 3- of 4- kamerwoningen, maar hebben gelijke afmetingen.
Specifiek voor dit project is de grote sier- en moestuin. De bushalte is kortbij en de supermarkt op loopafstand.
Secretariaat: 033 - 48 09 091

Castellum
Een woongroep met 22 driekamerappartementen op huurbasis en een gemeenschappelijke tuin en ruimte. Het blauw met rode gebouw wordt bewoond sinds 1991 en staat in de wijk Kattenbroek, aan het einde van Het Masker met uitzicht op het Stadspark en De Vijver!

Contactpersonen:

Wendakker
Midden in de architectuurwijk Kattenbroek staat vanaf 1994 het appartementencomplex van de woongroep. De 24 huurwoningen zijn allemaal 81 m2 groot en verdeeld over twee appartementenvleugels van 2-3 hoog, gebouwd om een binnentuin. De berging annex schuur en de ontmoetingsruimte met dakterras zijn gemeenschappelijk. Alle voorzieningen die senioren wensen, zoals winkel- en gezondheidscentrum, bibliotheek, seniorensteunpunt en openbaar vervoer liggen op loopafstand. Er worden regelmatig activiteiten door de bewoners zelf georganiseerd en er zijn wekelijkse ontmoetingsmomenten (koffie en ‘borrel’).
Deze woongroep is voor senioren vanaf 55 jaar tot 70 jaar. Gezien de samenstelling is er een voorkeur voor echtparen en mannen. Als u vitaal, zelfstandig, zelfredzaam bent, een sociale instelling en belangstelling voor elkaar hebt, dan is deze woongroep misschien iets voor u.
Meer informatie over deze woongroep vindt u op www.woongroep-wendakker.nl.

 

Nieuw Amer
Bewoont een appartementencomplex van 4 woonlagen op Parnaskruid 85 t/m 139 in Nieuwland. Het heeft 3-kamer huur- en koopwoningen. Daarbij hoort een gemeenschappelijke ruimte 'De Binnenhof' van 90 m2, een gemeenschappelijke tuin 'De Hof' van 850 m2, een hobbyruimte en een gemeenschappelijke fietsenberging.
Nieuw Amer is een 'straat' waar burenhulp is en een 'straat' waar privacy hoog staat aangeschreven.
Secretariaat: Peter Leenhouts 033 - 45 64 691.

Nimmerdor
Begin 2002 betrok deze woongroep het appartementencomplex, dat gelegen is in de wijk Leusderkwartier en naast bos Nimmerdor. Het complex bestaat uit 28 appartementen, waarvan 10 in de huursector en 18 in de vrije sector.  Het zijn allemaal woningen met een tweede slaapkamer en met diverse extra voorzieningen zoals warmte-terugwin-installatie en videofoon. De oppervlakten van de woningen variëren van 82 m2 tot 126 m2.
Een fraaie ontmoetingsruimte en een royale fietsenberging completeren het geheel.
Secretariaat: Mevrouw G. Nieberg- Kraamer, tel. 033 - 463 74 87.

Insulinde
Een woongroep van senioren met Indische achtergrond. In de Stadstuin (wijk Nieuwland) worden sinds 2002 17 drie- en vierkamerappartementen (sociale huurwoningen) bewoond door senioren uit voormalig Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).
De woongroep heeft een gemeenschappelijke ruimte waarin diverse activiteiten plaatsvinden.
Secretariaat: Piet de Visser 033 - 47 67 221.
E-mailadres: pi.vissser@casema.nl
Website: www.insulinde-stadstuin.nl

Centro Vida
In september 2005 betrok de groep een gebouw in de wijk Vathorst met 19 driekamerappartementen op huurbasis. Er is een gemeenschappelijke ruimte en een gemeenschappelijke tuin. Het complex ligt dicht bij het toekomstige winkelcentrum, vlak bij een bushalte en op loopafstand van het toekomstige station.
Secretariaat: 033 - 47 22 692.

Woongroep “ De Laak”
Woongroep de Laak is de 2e woongroep in de nieuwbouw wijk Vathorst. De woongroep is gelegen bij het scholencomplex De Laak en omvat 27woningen verdeeld over 9 verdiepingen met op de begane grond een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte in de Workumstraat.
Eind 2008 is het complex opgeleverd. In de directe omgeving komt het zorgcentrum Sint Pieter Blokland Gasthuis en ook een gezondheidscentrum van huisartsen en apotheek.
Secretariaat: mevr. E van der Veen 033-2585244

November 2006
Coördinerend Overleg voor Seniorenwoongroepen.